Adauga o reteta

ALUATURI CARE SE DESFAC IN FOI (VII)

Ingrediente

450 g faina, 200 g unt, margarina sau untura, 200 ml smintina sau iaurt, 15 ml zeama de lamiie, o lingurita rasa de sare.

Mod de preparare

Grasimea, dupa ce s-a muiat putin, se amesteca cu smintina sau iaurtul, sarea, coaja de lamiie si, la urma, cu faina. Se framinta, 4-5 minute cu mina, aluatul fiind mai virtos. Brinza de vaci se freaca bine pe marginea vasului cu dosul furculitei, ca sa se omogenizeze sau se trece prin sita inoxidabila; dupa aceea se adauga grasimea moale (tinuta in bucatarie, mai aproape de sursa de caldura), o lingurita cu virf de sare (10 g), se amesteca bine, apoi se framinta cu faina, 5-6 minute; aluatul va fi mai virtos. Brinza de vaci va actiona ca o drojdie, rezultind bioxid de carbon, gaz care se dilata in timpul coacerii si face aluatul sa creasca, fragezindu-l. Aluatul framintat se tine la frigider (dar sa nu inghete) sau intr-un loc racoros, de seara pina dimineata (se poate pastra si mai multe zile la rece invelit in punga de nailon, ca sa nu se usuce). Daca aluatul framintat se tine in bucatarie, la caldura, acest proces de fermentare se produce mai rapid (3-4 ore); de aceea, trebuie pregatit imediat, cind se observa ca incepe sa-si mareasca volumul (datorita gazelor care se dezvolta in el). Pentru toate aluaturile cu brinza de vaci, iaurt sau smintina care au fost framintate fara praf de crescut sau drojdie, se va proceda la fel, ca sa fie fragede (acestea vor fermenta datorita enzimelor proprii, rezultind bioxid de carbon care se dilata la copt).