GURITE |
---|
Ingrediente 450 g faina, 200 g unt, 50 ml smintina, 150 g zahar pudra, 3 galbenusuri, un virf de cutit sare fina, 15 ml rom, o lingurita praf de copt, coaja rasa de la 1/2 lamiie, 200 g nuci tocate cu cutitul, 150 g zahar pudra, zahar vanilat.
Mod de preparare Intr-un castron, se freaca untul cu zaharul, pina cind se moaie, adaugind pe rind galbenusurile, smintina, romul, sarea, coaja de lamiie si faina cu praful de crescut. Aluatul se amesteca bine cu mina, fara sa se framinte si apoi se tine la rece 30 minute. Dupa aceea, se ia din aluat cite o bucata, se modeleaza in forma de sul cu diametrul de 2 cm care se taie in bucati de 2 cm; din fiecare bucata se formeaza, pe masa, sub palma, cite o bila. Albusurile se bat spuma tare. Se prinde putin fiecare bila intre doua degete, se trece cu partea opusa prin albus si apoi prin nuca tocata. Bilele se asaza in tava neunsa, cu distanta de 2 cm intre ele. Se coc la foc mijlociu, 20-25 minute, ca sa se rumeneasca putin. Cit sint calde, se trec toate fetele prin zahar pudra cu zahar vanilat. |
|
---|
SPUMA DE CAISE |
---|
Ingrediente 3 albusuri, 450 g zahar tos, 450 g pulpa de caise, o lingura rom,
Mod de preparare Caisele, bine coapte, se curata de coaja si simburi si apoi se cintaresc (150 g caise si 150 g zahar tos pentru un albus); se presara cu jumatatea de zahar lasindule 1/2 h. Albusurile se bat spuma si se amesteca cu tot zaharul ramas si romul si se bate in continuare, pina cind se intareste din nou. Apoi se adauga fructele cu zaharul si se bat cu telul pina se intareste si nu cade de pe tel. Spuma se pune in pahare si seserveste rece.
|
|
---|