• Home
  • Cafenea
  • Haios
  • Economic
  • Bucatarie
  • Fructe afrodisiace

IBIS MEDIA - ECONOMIC

Planul afacerii tale


Intemeierea propriei afaceri este mult mai dificila decit pare la prima vedere. Exista numeroase capcane in care puteti cadea inca inainte de a cistiga primii bani. Iar multe dintre greselile pe care le puteti comite pot fi fatale pentru viitorul afacerii. De aceea, aveti nevoie de un plan de afaceri.

 

 

Ce este planul de afaceri?

Dupa ce aveti ideea de afacere, este absolut obligatoriu sa va faceti un plan de bataie, sau mai oficial, un plan de afaceri. Este imperios necesar sa puneti pe hirtie, sub forma unui proiect, conceptia si calculele tale. In principiu, acest plan il vei vedea doar tu, astfel incit trebuie sa fii cit mai realist, fara a-ti fi teama sa iei in considerare si riscurile pe care le prezinta viata de zi cu zi sau chiar propriul tau caracter. Dar trebuie sa tii minte ca o afacere buna necesita un plan de afaceri bine conceput. Iar daca planul este bun, il poti prezenta si clientilor, furnizorilor, partenerilor sau chiar finantatorilor. Planul de afaceri se bazeaza pe trei elemente. Primul esti chiar tu. Al doilea se refera la activitatile care consuma resurse si genereaza profit, iar al treilea este mediul de afaceri, respectiv mediul in care vei desfasura activitatile.

top

Ideea

Ce trebuie sa stiti de la bun inceput ca nu exista doua planuri de afaceri la fel. Nu exista un formular tipizat pentru realizarea acestuia. Primul aspect ce trebuie avut in vedere in realizarea proiectului este viziunea, strategia. Fiecre om care vrea sa deschida o afacere are mai intii o viziune: „vreau sa imi deschid un chiosc”, „vreau sa fabric jucarii pentru copii”, sau „vreau sa infiintez o retea de Internet – cafe”, spre exemplu. Acest lucru reprezinta de fapt obiectivul final, in functie de care iti vei alege si domeniul de activitate al societatii tale. In privinta strategiei, trebuie sa iti raspunzi la mai multe intrebari. Ce anume va genera bani? Cine vor fi clientii? Ai concurenta? Unde vrei sa ajungi in 5 ani? Ar fi bine ca aici sa iti stabilesti anumite obiective cuantificabile. Urmatorul aspect al planului de afaceri se refera la management si resurse umane. Trebuie sa te gindesti in primul rind la experienta practica pe care o ai in activitatea pe care vrei sa o demarezi pe cont propriu. Apoi, daca dispui de mijloace financiare si de aport in natura pentru a-ti porni afacerea. Apoi, trebuie sa iti localizezi sediul societatii, dupa care sa faci o schita organizatorica. Trebuie a te gindesti la citi angajati vei avea nevoie, dar si ce salarii le poti oferi. Foarte importanta este si familia. Este aceasta dispuusa sa te ajute? Ii vei putea sustine financiar in perioada de inceput, cind probabil ca vei merge in pierdere?

top

Analiza pietei

Analiza pietei este si ea importanta in pornirea unei afaceri. Degeaba iti vei deschide un magazin intr-un loc unde sint alte zece care ofera exact aceleasi produse. Sansele tale de reusita vor fi minime. Astfel ca trebuie sa analizezi ce oameni iti vor aduce bani, care vor fi clientii tai. Sint firme sau persoane fizice? Te adresezi oamenilor cu bani, vinzind produse de lux? Nu ar strica sa te gindesti si la acele glume, cu vinzarea de frigidere eschimosilor. Trebuie sa iti analizezi si concurenta. Nu ar strica sa intri in vorba cu ei, sa afli ce preturi au, ce numar de salariati, si ce avantaje au fata de tine. Daca au o putere financiara mare, si-ar putea permite sa scada preturile destul de mult pentru o anumita perioada, numai pentru a te elimina pe tine.

top

Costuri de operare

Un alt capitol din planul de afaceri il reprezinta analiza costurilor de operare. Din pacate pentru multi oameni care viseaza sa isi deschida o afacere, acest capitol este cel mai dificil, unde vor aparea cele mai restrictive raspunsaru. Primele costuri sint cele de infiintare a unei firme, respectiv inregistrarea in Regitrul Comertului si autorizatiile. Dupa cum precizat in urma cu citeva zile, pentru o Societate Comerciala cu Raspundere Limitata (SRL), care este, de fapt, preferata nemtenilor, va poate costa de la 4 – 5 milioane lei, pina la citeva zeci de milioane, daca apelezi la consultati si mai ai si un cod CAEN care necesita autorizare prin procedura completa.

Costurile curente sint foarte importante: In cazul in care iti deschizi o fabricuta, un atelier, ai nevoie de materii prime. Si pentru un magazin mixt sau un bar ai nevoie de aprovizionare. Furnizorii, distribuitorii iti pot da un termen de gratie de pina la doua saptamini in care sa platesti marfa pe care v-au livrat-o. Mai greu ii veti convinge sa va acorde aceste facilitati la plata, daca abia ati aparut pe piata. Dar sint si alte multe cheltuieli. Societatea o aveti cu sediul in propriul apartament. Dar va trebuie un spatiu pentru vinzari, sau pentru depozitare, pentru productie. Alte cheltuieli, demne de bagat in seama sint cele cu utilitatile, respectiv gaz, curent, curatenie, reparatii, apa si canal, reparatiile, intretinerea utilajelor. Nu mai vorbim de cheltuieli imperios necesare cum ar fi cele pentru consultanta fiscala, evidenta primara si calculul salariilor. Aceasta, in cazul in care nu ai prieteni care lucreaza in domeniu si iti pot da ei o mina de ajutor. Dar, de obicei, si acest lucru costa.

In cazul in care te gindesti la o afacere mai ampla, trebuie sa iei in calcul si materialele de prezentare, participarile la tirguri, costurile de training si formare personal. Iar pentru toate acestea, sumele pot ajunge lunar la sute de milioane. Asa ca, pentru cei care au foarte putini bani la dispozitie, trebuie sa existe si o idee „ieftina”.

top

Investitia

De cele mai multe ori, o activitate noua presupune si o investitie noua. Astfel ca intr-un alt capitol al planului de afaceri trebuie sa fundamentezi intr-un mod realist, pragmatic si onest investitia. Spre exemplu, daca diminuezi aceste calcule neluind in seama infrastructura de gaz metan de care ai nevoie, sau dimpotriva, supradimensionind nejustificat prin intentia de achizitionare a unor roboti sau a altor utilaje scumpe, nu faci nimic altceva decit sa ridici semne de intrebare parterenilor sau finantatorilor. Iar faptul ca planul de afaceri se face imediat dupa ce ai ideea, adica inca mai visezi la afacere, face ca acest gen de greseli sa fie foarte frecvente. Daca stai sa te gindesti, pare putin probabil ca acest lucru sa ti se intimple tie. Dar realismul, nu pesimismul sau optimusmul, reprezinta principalul atuu al unui om de afaceri.

top

Concluzie

Ca om de afaceri, trebuie sa iti alcatuiesi un plan de afaceri. Daca ai intentia sa iti deschizi una dintre acele afaceri mici, fati calcule, raspunde la intrebari, chiar si pe o foaie de hirtie. In cazul in care ai de cind sa iti deschizi o afacere mai mare, sa spunem pornind cu 10 mii de Euro la drum, s-ar putea sa nu ai acesti bani. Atunci, va trebui sa apelezi la credite pe care le da Guvernul, sau Uniunea Europeana. In aceste cazuri, trebuie sa ai un plan de afaceri in care calculele sa reflecte si ultimul banut. Desi poate parea un lucru indepartat pentru tine, exista finantari de zeci de mii de euro si pentru oameni care nu au mai nici un ban, dar au o idee geniala. Dar despre acestea, intr-o editie urmatoare a cotidianului nostru. Pina atunci, raspunde-ti la aceste intrebari, fa-ti calculele si vezi daca merita sa cheltui bani pentru infiintarea unei firme, daca ai sanse de reusita in lumea afacerilor.

top


SPUNE SI ALTORA DESPRE ACEST SITE! INVITA-I SA VIZITEZE

IBIS MEDIA